Enthousiaste deelnemers aan het woord over bezoek Feed Design Lab en Dinnissen Process Technology

Een dubbel bedrijfsbezoek bij de eerste Machevo-excursie van 2023. Op donderdag 9 februari namen maar liefst 60 deelnemers een kijkje bij het Feed Design Lab en Dinnissen Process Technology in het Limburgse Wanssum. Een gezamenlijk initiatief met onze Duitse partnervereniging DSIV. Met als resultaat een internationale deelnemersgroep met interessante Duitse en Nederlandse branchegenoten. Een uitgelezen kans om rond te kijken bij interessante bedrijven en van gedachten te wisselen met internationale collega’s!

Het Feed Design Lab (FDL) is een proeffabriek waar voedselfabrikanten kunnen experimenteren met nieuwe grondstoffen, duurzamere productiemethoden of een gezonder eindproduct. Sinds het vorige bezoek, dat de leden van Machevo brachten in 2016, zijn er in de proeffabriek innovatieve aanpassingen gedaan en interessante vernieuwingen aangebracht.

Systemintegrator Dinnissen Process Technology is toonaangevend in procestechnologie en de verwerking van poeders, korrels en granulaten. In april van dit jaar vieren zij hun 75-jarig bestaan. De afgelopen twee jaar heeft Dinnissen flink uitgebreid, waarbij o.a. de productieprocessen in de nieuwe productiehallen bijna volledig geautomatiseerd zijn. Redenen genoeg voor onze leden om deze bedrijven eens van dichtbij te bekijken.

Nuttig bezoek
Ageeth van der Lee, projectcoördinator bij het FDL, vertelde de deelnemers in een korte presentatie over de activiteiten en aandachtsgebieden van het FDL: “We zijn een netwerkorganisatie die innovatie en duurzaamheid proberen aan te jagen binnen de voedingssector.” De Netwerken van FDL en Machevo overlappen elkaar aanzienlijk. Een aantal partners van FDL is eveneens lid van Machevo. De synergie bleef dan ook niet onopgemerkt bij de deelnemers.

Van der Lee: “Veel deelnemers doen zaken met bedrijven die gebruik maken van het FDL, zonder dat zij dit wisten. Dat is altijd leuk voor ons om te zien.” Ze is dan ook enthousiast over het volgens haar nuttige bezoek. “Er zijn boeiende nieuwe contacten gelegd. Een dag na het bezoek had ik al een mail van een van de deelnemers over een product dat voor onze proeffabriek interessant kan zijn.”

Uitgebreid netwerk vol bekenden
Onlangs sloot ook Machevo-lid Lampe Technical Textiles zich aan als partner bij het Feed Design Lab. Sales Director Martijn Lampe: “Het aangaan van het partnerschap is op afstand gebeurd, deze rondleiding was al gepland. Leuk om er nu te zijn geweest.” Veel van de partners van het FDL zijn bekenden voor Lampe: “Ik denk dat zo’n 80% van de bedrijven in het netwerk van FDL ook partners en relaties van ons zijn.”

Tussen de deelnemers van de excursie zaten ook een hoop bekenden. “Leuk om weer eens bij te praten. Je werkt vaak samen, maar koopt of verkoopt niet van of aan elkaar. Een dag als deze is dan perfect om nieuws te delen en contacten aan te halen. Je kan vraagstukken in de markt nooit alleen oplossen en zal het altijd samen moeten doen.”

Overzicht machinerie
Doordat de machines bij het FDL niet operationeel waren tijdens de rondleiding, kon iedereen uitgebreid en veilig alle machinerie bekijken en aanraken. Area Sales Manager bij Hosokawa Micron Eric Schop vond dit erg nuttig. “Al die kleine onderdelen die niet draaien geven een goed beeld van hoe het volledige proces in elkaar steekt. Zeer interessant om een overzicht van alle verschillende machines te krijgen.”

Ook van het bedrijfsbezoek aan Dinnissen Process Technology was Schop onder de indruk. “Dinnissen heeft de productiefaciliteiten goed voor elkaar. Het is echt een maakbedrijf, net als Hosokawa Micron. Ik vind het leuk om bij collega’s binnen te kijken, je wordt er altijd wijzer van.”

Van onderdeel naar eindproduct
Namens Aerzen Nederland nam sales engineer Jeroen van Alken deel aan het bedrijfsbezoek. “Dinnissen maakt gebruik van onze producten bij hun projecten”, vertelt Van Alken, “Heel boeiend om daar een kijkje in de keuken te nemen. Mooi om te zien hoe zij onze onderdelen verwerken en om het eindproduct eens te bewonderen.”

Van wat er zoal speelt op het gebied van pneumatisch transport en bij het verwerken en produceren van feed, heeft hij een goede indruk gekregen bij het FDL. “Bij het Feed Design Lab kreeg ik een duidelijk beeld van de partijen die daar input geven aan de testopstelling. Partijen die ook voor ons interessante relaties kunnen zijn.”

Heeft u een idee voor een volgend bedrijfsbezoek of een kennissessie?
Vertel het ons en stuur uw idee naar secretariaat@machevo.nl

Foto’s van deze enerverende dag vindt u in ons fotoalbum.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners