De zon gloort achter de horizon

Aldert Schollaardt web

Aldert Schollaardt webColumn Aldert Schollaardt, Marketing Manager bij Endress+Hauser B.V.

De economie trekt aan en iedereen kraait glorie. De minister van financiën heeft zelfs een begrotingsoverschot te melden en de werkeloosheid loopt hard terug. Aan de andere kant is er veel onzekerheid in de wereld. Grote stromen vluchtelingen in het zuiden, een president in het westen waarvan we nog steeds geen hoogte kunnen krijgen, de aankomende Brexit en in het oosten de dreiging van een land met uitbreidingsdrang en een bedreiging van de westerse democratie met (vermeende) cyberaanvallen.

Volgens sommigen staan we aan het begin van de vierde industriële revolutie, volgens anderen is het een evolutie die al jaren bezig is. Wat het ook is, het gaat in ieder geval steeds sneller en komt zo langzamerhand in een ware stroomversnelling terecht. Industrie 4.0 biedt kansen. Kansen op heel veel verschillende vlakken en in alle industrieën.

Waar het eerst vooral een “buzz word” was waar iedereen zich aan wilde conformeren, zien we steeds mee concrete oplossingen. Eindgebruikers worstelen met mogelijkheden en onmogelijkheden van dit digitale tijdperk, hoe al die data te verzamelen en te verwerken. Ooit hebben we een droom gehad van één universeel geharmoniseerd digitaal netwerk wat geschikt is voor alle applicaties. Zo zijn Profibus en WorldFIP ooit samen begonnen om één nieuwe bus voor de Proces Automatisering te ontwikkelen.

Helaas is dit maar half gelukt met als resultaat: Profibus PA en Foundation Fieldbus H1, op de fysieke laag gelijk, maar verder totaal verschillend. Inmiddels worden deze technologieën in snel tempo ingehaald door op ethernet gebaseerde netwerken (Profinet, Ethernet/IP, Hart/IP, ModBus/IP etc). Deze technologieën zijn hard nodig om Industrie 4.0 werkelijkheid te maken en onze “Things” (IoT/IIoT) aan te sluiten en onze “Big Data” database te vullen.

Uit het voorgaande kunnen we de conclusie trekken dat het goed gaat en de industrie weer een stap gaat maken (de vierde). Aan de andere kant is er de complexiteit van de diversiteit in oplossingsmogelijkheden en de dreiging van hacks in onze kostbare en soms ook gevaarlijke processen.

Gaat u dus aan de gang met wat de digitale technologie u vandaag de dag kan bieden? Bedenk dan goed wat u wil bereiken en op welke manier. Er zijn genoeg bedrijven in de markt die de nieuwe technologie in de vingers hebben en u voor de risico’s van de grote boze buitenwereld kunnen behoeden. Laat u vooral niet afschrikken door de risico’s maar kijk ook wat het u aan productiviteit en beschikbaarheid van uw installatie kan opleveren.

Het is tegenwoordig mogelijk om real-time de conditie van uw machines te volgen waar ze ook staan op de wereld. In veel gevallen is het zelfs mogelijk om storingen vooraf te zien aankomen waardoor deze voorkomen kunnen worden. U kunt energie en productiedata verzamelen en daarmee processen optimaliseren of benchmarken met andere installaties in de wereld. Alleen uw fantasie is nog een beperking, de technologie is er klaar voor. Veel plezier met de mogelijkheden en uitdagingen, maar doe het veilig!…..en uiteraard willen wij als Endress+Hauser u hier graag bij assisteren.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners