
Column Daan Hoogwater, bestuurslid Machevo
Wat is toekomst? Als we de begroting opstellen is de toekomst volgend jaar! Als we naar investeringen kijken is de toekomst 5-10 jaar en bij bouwwerken meer dan 30 jaar! Toekomst is qua periode verschillend. Laten we daar overheen stappen en naar de toekomst in brede zin kijken. Hoe ziet het er straks uit?
Bij het organiseren van de Machevo & Bulk beurs, IP (Industrial Processing) in oktober 2016, is gekeken naar de ‘Fabriek van de toekomst’. Allerlei snufjes die net ontwikkeld zijn of binnenkort worden ontwikkeld zouden daar kunnen worden getoond. Maar de echte toekomst is veel verder weg en zal veel schokkender zijn.
Het gaat niet alleen om de fabriek, de productie, maar ook om het management. Zitten we straks als directie met robots aan tafel? Zelflerende robots, die meteen alle slimmigheidjes die we op tafel leggen als kennis opsnuiven. Robots die ook emoties hebben geleerd. Die hard op tafel slaan. Gelukkig is de tafel dan bestaand uit zelfherstellend materiaal, zodat er geen blijvende schade is. Of zitten er alleen maar robots aan tafel?
Die robots zien er niet meer uit zoals wij die nu kennen, maar hebben onder andere armen die net als die van mensen werken en kunnen draaien. Die armen zijn er nu al en bestemd voor gebruik bij medische operaties. Dankzij kwantumcomputers kunnen de robots veel en veel sneller denken en reageren dan wij als mensen.
De robots zullen zich er niet aan storen dat één kwantumdeeltje op twee plaatsen tegelijk kan zijn; iets dat voor ons onbegrijpelijk en onwerkelijk is. Ook deze superontwikkeling is niet alleen voor de productie maar ook voor bestuurskracht van groot belang.
Zelflerende robots, zelfherstellende materialen, verwerkingssnelheden oneindig veel sneller dan de mens kan en denkt. Is dit een angstbeeld? Wordt de mens straks door al deze ontwikkelingen buiten spel gezet of nog erger, een slaaf van de robots? Dat moet niet gebeuren en zal ook niet gebeuren dankzij de menselijke creativiteit.
Een robot zal razendsnel kunnen combineren tot nieuwe zaken, maar de flits van een ingeving van een mens voortkomend uit het niets of het ongerijmde zal ons moeten beschermen tegen overvleugeling door robots. Niet angst en het wegdrukken van ontwikkelingen moeten ons een gezonde toekomst bieden, maar onze eigen creativiteit. Achterover gaan zitten en de robots alles laten doen, zou ons van een koude kermis doen thuiskomen.
Dus, beste machinebouwers, zorg wel dat je blijft ontwikkelen en de robots nog beter maakt, maar wees je bewust van de gevaren. Die dreigen niet alleen van binnen je eigen vakgebied, maar ook van buiten. Daarom, ogen open en let ook op de omgeving. Want echte doorbraken komen vaak van buiten, ook de gevaarlijke.
