Dankzij de leden van Machevo een mooier Nederland

Vincent vd Wel web01

Column Vincent van der Wel, PENKO Engineering B.V.

Vincent vd Wel web01Op 1 januari 2002 werd de Euro ingevoerd. Meteen kregen de centrale banken kritiek over zich heen, de Euro maakte alles duurder. Onze oosterburen spraken zelfs over de Teuro. Daarom liet de Nederlandse Bank een onderzoek uitvoeren om vast te stellen of die onvrede terecht was. Bekeken werd hoe de verhouding in bestedingsmogelijkheden van de Nederlander per werkuur tussen 1952 en 2002 zich ontwikkeld had. Immers, in 1952 was men over het algemeen tevreden, in 2002 niet meer. De uitkomst van het onderzoek was, kort samengevat, dat men per gewerkt uur twee maal zo veel kon besteden. Leuk, al maakte dit gegeven de ontevredenen niet gelukkiger.

Wanneer iedereen per gewerkt uur twee maal zoveel te besteden heeft, lijkt het eenvoudige logica dat er per arbeidsuur het dubbele geproduceerd moet worden. Dan gaan wij alleen voorbij aan de veranderde samenstelling van onze bevolking. Vandaag is grof gemeten 1/3 van de bevolking ambtenaar of semiambtenaar, 1/3 trekt een uitkering en de rest werkt in het bedrijfsleven. In 1952 was het overheidsapparaat kleiner en de meeste uitkeringen moesten nog uitgevonden worden. De stelling dat de productiviteit per manuur in het bedrijfsleven gedurende die 50 jaar zo ongeveer verviervoudigde lijkt mij dan ook niet te gewaagd. En wat heeft de productiviteit zo verhoogd? Precies, productieautomatisering. Nu moet u niet meteen naar de computer wijzen, kijkt u eens naar u zelf. Dat onze procesindustrie per manuur zoveel meer produceert, is vooral dankzij de apparatuur die wij, de leden van Machevo, verzorgen. Dat hebben wij de gedurende de ruim 50 jaar die Machevo bestaat, gedaan. Dat compliment hebben wij verdiend.

Er is meer. Automatisering verhoogt niet alleen de productie, het verbetert bovendien het gehele proces. Dat resulteert in een constanter product, voorkomt fouten in de productie en dus afval en maakt de procesvoering schoner. Bovendien neemt de automatisering de routinematige handelingen van de medewerkers over. Werk wordt dus leuker. Dat er, bij gelijkblijvende productie, minder medewerkers nodig zijn, is natuurlijk een open deur. Verleden jaar november tijdens de excursie van Machevo naar de Suikerunie te Dinteloord hebben wij dat gezien. In de fabriek was bijna niemand te bekennen, de operators hielden alles vanuit de controlekamer in de gaten. Heeft dat massale werkloosheid veroorzaakt? Geenszins, dat automatisering de mankracht voor verdere economische groei beschikbaar maakt is een mooie hypothese.

Recent, ik kan alleen uit eigen ervaring spreken, kwam ik een mooi voorbeeld tegen. Bij een bedrijf heeft PENKO Engineering het gehele doseer- en mengproces geautomatiseerd. Recent is het managementinformatiesysteem daarvan uitgebreid met ons chargevolgsysteem zodat ook de wachtbunkers en mengers nu volautomatisch beladen worden. Resultaat: door minder leeg- en stilstand een productieverhoging van 50 % waardoor in plaats van drie met twee ploegen uit kan. Daardoor hoeven de medewerkers nachtdiensten meer te draaien.

Uiteraard kan ieder lid van Machevo uit eigen praktijk soortelijke voorbeelden noemen. Zo dragen wij gezamenlijk bij aan een beter, schoner, mooier en welvarender Nederland. Iets om trots op te zijn. Is een “Machevo succesverhalenbundel” een idee?

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners