Beursmoe?

Marcel Meijers web

Marcel Meijers webColumn Marcel Meijers, DdV Media International

Met veel interesse las ik de column van Tom Pruymboom in de vorige editie van de Machevo nieuwsbrief. Graag haak ik daar met mijn bijdrage op in. Met stijgende verbazing volg ik de perikelen rond de Nederlandse vakbeurzen in de laatste jaren. Ik denk dat voorbeelden eenieder helder voor ogen staan: de twee grootste nationale beurzen in dezelfde week georganiseerd, gesloten overeenkomsten die binnen een week door de versnipperaar gaan en als meest recente, onzekerheid over de samenstelling en datum van Nederlands grootste proces beurs. En dat is dan nog een bescheiden greep.

In Nederland hoor je steeds vaker dat eindgebruikers ‘beursmoe’ zijn. Gezien bovenstaande voorbeelden heel wel denkbaar. Onlangs ontving ik een onderzoek van de overkoepelende organisatie van Duitse beurzen. Daarin zijn interessante cijfers te vinden.

Uit de cijfers blijkt dat vorig jaar 250.000 Nederlanders Duitse beurzen bezochten. Daarnaast nog eens 130.000 Belgen. De snelle rekenaar weet het al; uit de Benelux bezoeken dus 380.000 personen (!) beurzen in ons buurland. Beursmoe? Ik denk het niet als al die mensen de moeite nemen naar Duitsland af te reizen, met hoge hotelkamerprijzen en massa’s mensen. Duidelijk is dat de oorzaak ergens anders gezocht moet worden.

Sinds ik het onderzoek ontving heb ik dit in contacten met een aantal relaties besproken. Eerste reactie is verbazing en, na wat doorpraten, wordt een ding heel duidelijk: op Duitse beurzen weet je wat je krijgt, jaar op jaar op jaar. Continuïteit, kwaliteit en zekerheid is wat Duitse beurzen bieden. En, opvallend en leerzaam, daar heeft de bezoeker dus wél tijd en geld voor over.

Al 10 jaar zijn wij actief op een aantal beurzen met door ons ontwikkelde beursconcepten. Begonnen in Nederland werken we nu met een concept onder meer in Duitsland. Mijn ervaring? Alsof je in een andere wereld terechtkomt. Met open armen wordt je ontvangen, alles maar dan ook alles stelt men in het werk om je te faciliteren. Als je tegen een probleem aanloopt, wordt dat direct opgelost. En als klap op de vuurpijl komt, tijdens ons 1ste lustrum op de grootste industriebeurs ter wereld, een lid van de Raad van Bestuur op de exact afgesproken tijd naar de stand om samen te proosten op de samenwerking en het jubileumfeest te openen. Het resultaat? We zijn het snelst groeiende segment op de beurs. Voor de komende jaren zijn we speerpunt en, u raadt het al, wordt alles uit de kast getrokken om samen een verdere groei te bewerkstelligen.

Terug naar ons eigen land, waarover ik niet te veel zal uitweiden, velen van u hebben de eigen ervaringen. Wat ik constateer is een al jarenlang durende onrust rondom vakbeurzen, waarbij exposanten én bezoekers zich afvragen of het nog zin heeft deel te nemen dan wel een beurs te bezoeken.

Stilletjes hoop ik dat er een (beurs-) organisatie opstaat die een groots, hoogwaardig en kwalitatief beursevent gaat neerzetten. Trek een paar goede (in Duitsland opgeleide?) managers aan, laat medewerkers eerst drie maanden bij een Duitse beurs stage lopen, werk samen met organisaties en bedrijven die goede ideeën hebben en zich willen inzetten voor het algemeen belang en laten we dan eens zien of men in Nederland (en België) echt beursmoe is. Ik geloof er in ieder geval niets van.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners