Bedrijfsbezoek Rockwool op 16 september 2015

Ons bedrijfsbezoek aan Rockwool is verzet naar 16 september a.s. Leden die zich eerder voor de excursie in april hadden aangemeld blijven ingeschreven staan en ontvangen na de zomervakantie meer details over het programma.

Had u uzelf aangemeld voor de excursie in april?
Dan blijft u gewoon ingeschreven staan. U ontvangt na de zomervakantie meer details over het programma.

Had u uzelf aangemeld voor de excursie in april en bent u verhinderd op 16 september?
Graag uw afmelding mailen naar secretariaat@machevo.nl.

Heeft u uzelf nooit aangemeld, maar u wilt wel graag deelnemen aan dit bedrijfsbezoek?
Meldt u dan voor 1 augustus aan via het online aanmeldformulier.

Hoe boots je in een productieproces een vulkaanuitbarsting na?
Hoe krijg je een oven op een efficiënte en veilige manier heet genoeg om basaltgesteente te smelten? Wat komt er bij kijken om hier steenwol van te maken? Hoe reinig je de afgassen van dit proces? Wilt u antwoord op deze en andere vragen, neem dan deel aan onze excursie naar de fabriek van ROCKWOOL in Roermond op 16 september 2015 vanaf 13.00 uur.

Vestiging Roermond hoofdkantoor van de Benelux
De Rockwool Group is wereldwijd marktleider in steenwoloplossingen en heeft meer dan 20 fabrieken in Europa, Azië en Noord-Amerika. De Rockwool Group telt ruim 9.300 werknemers die in 2011 een omzet realiseerden van 1,8 miljard Euro. Het hoofdkantoor is gevestigd in Hedehusene (Denemarken). De Rockwool Group is, onder de naam Rockwool International A/S, genoteerd aan de beurs van Kopenhagen. De financiële resultaten van de Rockwool Group zijn te vinden in de financiële jaarverslagen en op de internationale website van de Rockwool Group. In de Benelux zijn circa 1.200 mensen werkzaam. Het hoofdkantoor van Rockwool Benelux staat in Roermond. Lees meer op www.rockwool.nl.

Programma
Het programma start om 13.00 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur. Rockwool nodigt ons uit om het programma af te sluiten met een netwerkborrel en hapjes.  Om op het afgesproken tijdstip met de presentatie en rondleiding te kunnen starten, verzoeken wij u een kwartier voor aanvang op de excursielocatie aanwezig te zijn, dus om 12.45 uur.

13:00 uur Ontvangst
13:30 uur Bedrijfspresentatie Rockwool
14:00 uur Fabrieksbezoek; bezichtiging en uitleg over de productielijn van
steenwool. In de demo-ruimte komen de voornaamste
producteigenschappen van steenwol aan bod.
15:30 uur Afsluiting

cid FDC8C18E8B8A4BDCBA3BC4A5035F7C44meijecHPLocatie:
ROCKWOOL B.V.
Industrieweg 15
6045 JG Roermond
Website: www.rockwool.nl

Productieproces van steenwol
Steenwol is een natuurproduct en bestaat uit vulkanisch gesteente. Rond 1850 ontdekten wetenschappers het materiaal na een uitbarsting van de vulkaan Kilauea op Hawaï. De wetenschappers realiseerden zich dat de combinatie van eigenschappen enorme mogelijkheden boden. De eigenschappen van steenwol worden benut in het productieproces en in talloze toepassingen. In het productieproces wordt een vulkaanuitbarsting nagebootst.

 

Basaltgesteente en briketten (recyclemateriaal) worden met behulp van cokes en lucht gesmolten in stalen ovens (1). De smelt valt op sneldraaiende wielen, wordt weggeslingerd, ’gespind’, en trekt zo de vezels die de basis van alle ROCKWOOLproducten vormen. Naverbranders, ontzwavelingsinstallaties en stoffilters reinigen de afgassen van het smeltproces (2). Tijdens het spinproces wordt een bindmiddel toegevoegd. Dit bindmiddel zorgt ervoor dat de laag steenwolvezels verderop op de productielijn kan uitharden tot een stevig en gemakkelijk verwerkbaar materiaal (3). De wolvezels worden vanuit de oven met veel lucht naar een geperforeerde staalband geleid en tot een vlies gevormd (4). We filteren de gebruikte lucht met filters van steenwolmateriaal.Deze steenwolfilters gaan vervolgens naar ROCKWOOL’s recyclingfabriek voor recycling. In een hardingsoven maken we het wolpakket met hete lucht vormvast (5).

Naverbranders reinigen de afgassen die tijdens dit uithardingproces ontstaan. Het basismateriaal is dan klaar en kan op maat gezaagd worden. Meerdere stoffilters op de locaties zuigen het stof af dat hierbij vrijkomt. Bulkverpakkingen en logistieke verbeteringen dragen bij aan de reductie van het energieverbruik. Voor het produceren van de eindproducten wordt het materiaal op meerdere afdelingen nabewerkt.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners