Bedrijfs-DNA

frans bakker web

frans bakker webColumn Frans Bakker, Commercieel Technisch Directeur Dinnissen Process Technology

Dit lijkt een open deur, maar het bezitten van een bepaald DNA bepaalt, volgens mij, voor een grote mate het succes van een bedrijf of organisatie. Het juiste DNA is de essentie waarom mensen het plezierig vinden om met je om te gaan en daarmee creëer je een gevoel van saamhorigheid die uiteindelijk bijna altijd zijn vruchten af zal werpen.

Dit geldt, denk ik, in zeer brede zin, zowel op persoonlijk vlak als in je dagelijkse werkzaamheden. Als iemand een duidelijke visie of passie heeft, dan spreekt dat mensen aan. Het is uiteindelijk krachtiger dan welke marketingstrategie dan ook, want hoe generieker het aanbod hoe meer je afhankelijk bent van de grillen van de markt.

Dat is op dit moment ook zichtbaar in bijvoorbeeld de detailhandel: of het volume segment (lees goedkoop, breed aanbod) of het exclusieve segment (kwaliteit en innovatie) is succesvol. Er zijn voorbeelden genoeg te noemen waarbij relatief kleinere bedrijven in staat zijn zich in hun markt te onderscheiden, gewoon door duidelijke keuzes te maken voor zowel hun product-markt-combinaties alsmede voor hun specifieke technische oplossingen.

Doordat deze bedrijven vasthouden aan hun eigen waarden en principes en inspelen op nieuwe mogelijkheden die zich in de markt aanbieden, zijn ze succesvol. Als een bedrijf in staat is goede referenties in een bepaald marktsegment te verwezenlijken, dan zingt dat in een business-to-business-omgeving snel rond; Dit is de beste marketing die je maar kunt wensen. De vraag is natuurlijk, Hoe doe je dat?

Het antwoord is eigenlijk simpel: Als je er in slaagt binnen een bedrijf een klimaat te scheppen dat gericht is op je eigen waardes en je vasthoudt aan het DNA van het bedrijf, dan ontstaat een dergelijk klimaat eigenlijk vanzelf.

Creëer een filosofie in oplossingen en uitvoeringen zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Speel in op marktkansen, technologische innovaties en als belangrijkste aspect: luister naar je klant. En als ik het over luisteren heb dan bedoel ik nog beter luisteren om juist niet alleen te doen wat wordt gevraagd, maar jezelf af te vragen hoe je de eigen organisatie en je afnemers nog verder kunt brengen.

Als je in staat bent dit op je afnemers en ook op je eigen mensen over te brengen dan ben je in staat om als relatief kleine speler grote zaken te kunnen doen. Het mooie van deze strategie is ook dat mensen vanzelf graag bij firma’s willen horen die een duidelijk DNA hebben en dat ook kunnen aanwijzen.

In mijn ogen een goed concept om te kunnen blijven groeien en een methode die garant staat voor continuïteit. Ik zou zeggen kijk om je heen, vind je DNA en creëer je eigen identiteit!

Zijn er vergelijkingen met onze “Netwerk voor professionals-vereniging, Machevo & Bulk”? Wel degelijk, want wij proberen met ons eigen verenigings-DNA-continu in te spelen op veranderingen in de markt om een hoge attentiewaarde en toegevoegde waarde voor onze leden te creëren!

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners