Afstudeeronderzoek Industrie 4.0

Aan leden van de Machevo & Bulk Vereniging,
Ik ben Wilco Rosendaal, ik studeer bedrijfskunde en op dit moment ben ik bezig met het afronden van mijn master Strategic Management. Voor mijn masterthesis doe ik onderzoek naar digitalisering, automatisering en robotisering bij bedrijven in de productiesector. Ik onderzoek in welke mate en op welke manier bedrijven bezig zijn met de implementatie van slimme productietechnologieën in hun productieproces.

Uit onderzoek blijkt dat veel bedrijven hier druk mee bezig zijn maar niet elke slimme technologie wordt even vaak geïmplementeerd. Digitale productieplanningsystemen worden bijvoorbeeld vrij vaak toegepast maar geavanceerde productiesystemen zoals realtime productiecontrolesystemen, robots en Internet of Things worden tot nu toe veel minder vaak gebruikt. Ik verwacht dat deze verschillen onder andere verklaard kunnen worden door de manier waarop bedrijven deze nieuwe technologieën implementeren. In mijn onderzoek wil ik inzicht geven in de stappen die bedrijven doorlopen in het implementatieproces en welke factoren daarbij een rol spelen. Door middel van mijn onderzoek hoop ik bedrijven te kunnen adviseren over hoe men het implementatieproces, met betrekking tot slimme technologieën, het beste vorm kan geven. 

Voor mijn onderzoek moet ik interviews van ongeveer een uur afnemen bij bedrijven in de productiesector die bezig zijn met het implementeren van dit soort slimme technologieën. Ik zoek dan vooral naar wat kleinere bedrijven met ongeveer 50-100werknemers. De reden hiervoor is dat deze bedrijven vaak nog echt aan het begin staan van deze technologische transitie. Zij zijn daarom het meest gebaat bij het verkrijgen van inzicht in de manier waarop bedrijven van ongeveer dezelfde grootte en met ongeveer hetzelfde R&D budget slimme technologieën implementeren. Bedrijven mogen eventueel ook wat groter of kleiner zijn. 50-100 is een richtlijn. Als uw bedrijf wilt meewerken aan mijn onderzoek zal ik u mijn thesis opsturen als deze is afgerond zodat u inzicht krijgt in hoe andere bedrijven de implementatie van slimme technologieën aanpakken.

Ik hoop dat u iets voor me kunt betekenen en ik zie uit naar uw reactie per e-mail .

Met vriendelijke groet,

Wilco Rosendaal

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners