‘Zal de mens post-corona gaan veranderen?’

Bart Kelderman , TBK Group

Geruime tijd geleden werd ik gevraagd voor het schrijven van een column op deze plek. Tja, waar moet je het over gaan hebben? Je vakgebied of misschien wel een algemeen onderwerp? We hadden net 2019 afgesloten. Dat jaar was een record qua omzet en winst in mijn 20-jarig bestaan als ondernemer. Fantastisch die groei! Of toch niet? Hoe verhoudt die economische groei zich eigenlijk ten opzichte van het klimaat? Kunnen we ongebreideld blijven doorgroeien of moeten we als onderneming of maatschappij op een andere manier groei realiseren? Ik dacht, hét is misschien wel een mooi onderwerp voor mijn column! Toen kwam de coronacrisis.

In één klap was alle groei weg. De kranten stonden en staan vol met economische rampspoed, zoals een negatieve olieprijs. We beleven de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Wereldwijd zijn landen in een gedeeltelijke of totale lockdown. Er is nauwelijks vliegverkeer en ook op de weg is het rustig geworden. 

Naast de ontelbare, negatieve gevolgen heeft corona ook een positief gevolg: het effect op milieu en natuur. Satellieten laten een onwaarschijnlijke afname zien in luchtvervuiling. Het water in Venetië is weer zo helder, dat je er nu vissen ziet zwemmen. En in India zien mensen voor het eerst in hun leven de toppen van de Himalaya. 

Het zal nog een tijdje duren, maar de coronacrisis is van voorbijgaande aard. De economie zal zich weer herstellen. Maar dan: gaan we op de oude voet door? Vliegen we weer massaal de wereld rond of gaan we denken: moet ik ergens per se naartoe of kan het ook via digitaal overleg? Hetzelfde geldt voor de auto en voor afwisselend thuiswerken. En gaan we als ondernemers onze productieketens wellicht eens kritisch onder de loep nemen? 

Er zal net als na de Tweede Wereldoorlog een wederopbouw komen. Een opbouw die we niet als ieder land voor zich, maar in EU-verband moeten oppakken én inzetten op duurzame projecten. Ook in ‘mijn’ wereld: de mijnbouw en grondstofverwerkende industrie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vergroenen van de staalindustrie. Een mooi voorbeeld hiervan is het HIsarnaproject van Tata Steel. Helaas staat dit pilotproject momenteel stil, doordat de staalfabriek in economisch zwaar weer verkeert.

De grote vraag is dan ook: zal de mens post-corona gaan veranderen of blijft het klimaat een ‘ver van mijn bed show’, zoals ook een pandemie als het coronavirus was? 

 

Column Bart Kelderman (TBK Group)

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners