Vroeger

Erik Slobben , J.M.E. Technische Handelsonderneming BV

Wat een bijzondere tijd leven wij in. Ongeacht of je jong of oud bent, je mag met recht spreken over vroeger. Vroeger reden wij in de korter wordende dagen onze relaties af voor een afsluitend gesprek, het afgeven van een attentie voor de gewaardeerde zakelijke samenwerking in het afgelopen jaar en vol goede moed op naar het nieuwe jaar dat voor ons ligt.

En als je vandaag al iemand kunt ontmoeten dan geen hand meer geven maar heel onhandig, onherkenbaar door je mondmasker, je elleboog omhoog steken als groet. Het is bijna hilarisch.

Ik stel mij voor dat beoordelingsgesprekken met een videogesprek worden gehouden of ingepland worden als je even in plaats van op je zolderkamer of achter de keukentafel, toch op kantoor mag werken.

Inderdaad vroeger, het is niet meer, wat een veranderingen en hoe gaan wij daarmee om?

Voor ons als bestuur van de Machevo ook een uitdaging om je als netwerkvereniging te manifesteren. Beurzen, evenementen, bedrijfsbezoeken, vergaderingen het is veelal onmogelijk of enkel op afstand en alle initiatieven hebben in het geheel niet de charme en diepgang van fysiek contact.

Gelukkig zien wij dat bij alle veranderingen en beperkingen de creativiteit weer volop te keer is gegaan. Het succesvolle Machevo Connect van afgelopen november met 170 inschrijvingen is daar een mooi voorbeeld van. Het biedt mogelijkheden én perspectief, de reacties waren heel positief.

Wat de economische impact is van al deze verandering? Bij sommige van onze leden zijn geen veranderingen te merken, of juist een extreme drukte en anderen moeten alle zeilen bijzetten en zelfs ingrijpende verandering doorvoeren om verder te kunnen.

Van mijn klanten hoor ik ook heel verschillende reacties, van heel erg positief ‘wij verhogen onze prijzen niet meer’ – wie droomt daar niet van –  tot heel negatief  ‘wij hebben fabrieken gesloten omdat wij 80% afzetverlies hebben’.

Ik ben een afgestudeerd zeeman en mijn meteorologie leraar zei altijd: ‘weersvoorspellingen bestaan niet, het is geen glazenbol, het zijn weersverwachtingen’.

En dat is ook het mooie van vroeger omdat wij vandaag morgen al kunnen evalueren en lessen kunnen trekken en onze verwachtingen kunnen bijstellen of onze koers aanpassen.

Als wij afgelopen dagen, weken en maanden bekijken dan is er de hartstocht en verwachting dat wij weer handen kunnen schudden, klanten en elkaar fysiek bezoeken, tijd winnen door vergaderingen online te houden. Hebben wij ook geleerd dat er meer is dan werken, wij hebben familie, vrienden en collega’s die wij missen.

Vroeger was zo slecht nog niet, vandaag is de realiteit en morgen de toekomst.

Ik wens jullie gezegende Kerstdagen, een voorspoedig Nieuwjaar en zie er naar uit dat wij elkaar snel kunnen ontmoeten, handen schudden, netwerken onder het genot van een goede versnapering en lekker drankje.

 

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners