Vernieuwing

Yves Willems , Optyl

Een nieuw jaar een nieuwe start. Samen met de beste wensen, wordt meestal ook een goede gezondheid gewenst. Nu meer dan ooit beseffen we hoe belangrijk dit is en ook hoe weinig invloed we op onze gezondheid hebben. Als er één ding is dat Corona ons heeft geleerd, dan is dit dat virussen en ziektekiemen alom vertegenwoordigd zijn. Voor de meesten onder ons waren de voorzorgsmaatregelen vrij nieuw, zijnde afstand houden, mondkapjes dragen en uitgebreide handhygiëne. Voor de mensen in de voeding was dit reeds langer gekend. Bij sommige bedrijven dient men zelfs de eigen kledij om te wisselen door specifieke kledij en de handhygiëne in deze voedingsbedrijven is al zeer uitgebreid.

Wat voor ieder van ons nieuw was, is de afstand tussen ons. En deze maal was deze er letterlijk en minder figuurlijk. In een wereld die vandaag kleiner en sneller is dan ooit tevoren, was de fysieke afstand nog nooit zo groot. Sociale en familiale contacten die praktisch herleid zijn tot nul, zorgen niet enkel privé voor een isolement maar ook zakelijk heeft dit een zeer grote impact. Kijk maar naar de vakbeurzen. In een eerste fase zijn deze nog uitgesteld naar een latere datum maar nu zijn de meeste resoluut uitgesteld naar 2022. Ik heb het dan vooral over Industrial Processing. Hetzelfde voor de ALV van Machevo & Bulk. Maar problemen vragen voor oplossingen en brengen meestal vernieuwingen met zich mee. Zo heeft niet enkel Machevo & Bulk zijn weg gevonden naar online maar ook steeds meer bedrijven maken gebruik van podcasts, webinars, online infosessies en online verkoopgesprekken. Bij sommigen zorgt dit ook voor een verhoging in productiviteit daar reistijden en kilometers wegvallen of verminderen.

Met de start van de vaccinaties in Europa hopen we allen op een nieuw begin, een nieuwe start. Ieder van ons kijkt weer uit naar een ‘normaal’ leven. Hoe dit ‘normaal’ leven er gaat uitzien is nu nog onduidelijk. Ook weten we nog niet welke voorzorgsmaatregelen of beperkingen gaan blijven en tot het ‘nieuwe normaal’ gaan horen. Verder is er nu ook een vernieuwde band met het Verenigd Koninkrijk. De Brexit is eindelijk een feit en momenteel lijkt er weinig te zijn veranderd of waren er geen noemenswaardige problemen in deze eerste maand.

Een andere en misschien nog belangrijkere vernieuwing is de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden. Het verschil met zijn voorganger kon niet groter zijn! De eerste wapenfeiten van de nieuwe president zijn reeds gekend: terug toetreden tot het Verdrag van Parijs, Obama-care terug actief maken en nog zo veel meer. Het feit dat deze president de klassieke steenkoolcentrales wil afbouwen en deze gaat laten vervangen door nieuwe technologieën zorgt ook voor mogelijkheden bij ons. Zowel in Nederland als België hebben we reeds de nodige knowhow met betrekking tot deze materie en kunnen deze landen hierin een ondersteunende partner zijn. De minder protectionistische houding van Joe Biden zal ook onze export ten goede komen en biedt ons tal van nieuwe mogelijkheden.

Zoals steeds is een nieuw jaar een nieuw begin maar persoonlijk denk ik dat dit jaar voor heel wat vernieuwingen en mogelijkheden gaat zorgen.

Blijf gezond en hou het veilig!

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners