Terug- en vooruitblik | Fijne feestdagen!

Perry Verberne , Van Beek

Beste Machevo-leden,

Bij zo’n laatste column van het jaar is het normaal om terug te kijken. Maar wat is normaal in deze tijd? Ik wil eigenlijk niet terugkijken, maar vooruitkijken. Wat geweest is, is geweest. We moeten ons richten op de toekomst. Maar, zei iemand mij, door terug te kijken kunnen we ook iets leren. Hoe negatief het verleden ook is, er zijn altijd lichtpuntjes waar we ons in de toekomst op kunnen richten. Vandaar dat ik in de column uitga van het (wijn)glas halfvol. Uit het afgelopen jaar halen we ook een aantal positieve ontwikkelingen.

We zijn namelijk enorm flexibel gebleken in het toepassen van alle moderne middelen van communicatie, nu het niet meer mogelijk was elkaar in levenden lijve te ontmoeten. We hebben massaal het videobellen omarmd en zelfs vrijdagmiddagborrels werden via Zoom of Teams gedaan. Ook zijn sommige bedrijven erin geslaagd om zelfs hun service en commissioning activiteiten door middel van videoverbindingen of AR-toepassingen ondanks de lockdown voort te zetten. Natuurlijk was het niet allemaal hosanna, maar, denk eraan, het glas is halfvol.

Bijkomend positief effect van deze switch naar online afspraken was dat we uren minder in de auto zaten. En als we er weer een keer in zaten, hadden we geen last meer van files.

Veel bedrijven werden enorm creatief in het toch bereiken van hun klanten, anders dan via (netwerk-)evenementen, beurzen of fysieke bezoeken. Webinars, online conferenties, online beurzen, filmpjes, social media posts, fysieke mailings, de hele marketingmix is weer afgestoft, uitgebreid en ingezet.

Natuurlijk hebben we het persoonlijk contact gemist. Helaas moesten wij de meeste Machevo-activiteiten afzeggen of uitstellen. Gelukkig konden we aan het begin van het jaar nog wel een bedrijfsbezoek brengen aan Dalco Food. Maar Machevo Connect online heeft ons laten zien dat ook wij als netwerkvereniging op andere manieren contact met elkaar kunnen hebben.

Hoe gaat 2021 eruitzien? Wie het weet mag het zeggen, maar we moeten in ieder geval niet vergeten wat we dit jaar geleerd hebben. Ik hoop u het komend jaar weer te mogen verwelkomen op fysieke Machevo-evenementen, maar blijf geloven in de (nieuwe) mogelijkheden van online bijeenkomsten.

Maar, misschien wel de allerbelangrijkste les is dat we ons nog beter bewust zijn van het feit dat gezondheid boven alles gaat. Ik wens iedereen een veilig en gezond 2021.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners