Smart Factory, marketing of realiteit?

Martijn Elkink , Business Development Manager Inteqnion B.V.

In diverse media komen de termen voorbij, Internet of Things, Big Data, Smart Industry en ga zo maar door. Het is niet te ontkennen dat er iets gaande is binnen de industrie. Onze oosterburen noemen het Industrie 4.0. Een vierde industriële revolutie die in een rap tempo, veel ontwikkelingen in gang zet.

 

Door de toenemende rekencapaciteit, voordeliger wordende sensortechniek en kansen op het gebied van dataverwerking ontstaan vooral veel kansen. In zowel vakbladen, business borrels en beurzen wordt er gretig gebruikgemaakt van de ontwikkelingen om toe te passen als marketing en pr-tool.

Van Artificial Intelligence toepassingen tot VR-brillen, het komt allemaal voorbij op de verschillende beurzen. De vraag die wel naar boven komt: Is het een mooi verhaal of zijn er daadwerkelijk vernieuwende toepassingen binnen de traditionele industrie?

Één ding is zeker, het is een ontwikkeling die ingezet is en onze industrie in beweging houdt. Als procesautomatiseerder staan ook wij niet stil en is onze recente ontwikkeling gericht op software om grip te krijgen op ‘service & maintenance’. Inzicht in de installatie, spare parts, onderhoudstaken en een proactief meldingssysteem om operators te helpen bij het uitvoeren van service en onderhoud. Dit is slechts een begin, het toevoegen van data en slimme algoritmes gaan ervoor zorgen dat ‘predictive maintenance’ mogelijk wordt. Het is slechts een voorbeeld van de progressie richting een slimme fabriek of veel genoemd in de diverse bijeenkomsten ‘Digital twin’ van een installatie.

Terugkomend op de vraag of Smart Factory een marketingkreet is of realiteit. Op dit moment is het lastig in te schatten hoe ver marktpartijen zijn met de ontwikkeling. Het is een handige marketingtool, maar gaat de aankomende jaren zeker werkelijkheid worden.

Als automatiseringspartner binnen de procesindustrie is het aanhaken of afhaken. Door veel te sparren met elkaar en gebruik te maken van het netwerk kunnen we elkaar helpen om deze industriële revolutie succesvol in te zetten.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners