Samen door de crisis

Christien Nuboer , PompNL

Wat een bizarre tijd he? De mussen vallen momenteel van het dak maar een analist die ik volg, Albert Jan Swart, economisch analist bij ABN AMRO voorspelt een barre winter. En ga maar na: het gas raakt ‘op’ en we schieten allemaal (terecht) in de stress. Naast de kassenbouw vallen vooral de chemie en vanuit mijn eigen vakgebied de waterleidingbedrijven in de ‘prijzen’. Zij staan in de top5 van energiegrootverbruikers. De kassenbouw nam al heel veel maatregelen en denkt diep na over wkk’s. Ook de chemie zit niet stil en bij waterleidingbedrijven zag ik de laatste tijd menig biogasplant en zonnepanelen verschijnen. Maar de urgentie dringt zich nog sterker op.

Vele uitdagingen
En dat naast al die andere uitdagingen waar de (proces)industrie zich voor geplaatst ziet.

We lieten corona nog niet eens achter ons. En waar ik in 2008 bij de crisis riep: we blijven eten en pillen slikken bleek dat ook het laatste jaar de belangrijkste driver. De industrie draaide in 2021 als nooit te voren en ook 2022 maakte een vliegende start. U wist toch begin dit jaar ook niet waar u de tijd en mankracht vandaan moest halen om al uw orders binnen afzienbare tijd af te ronden?

Maar inmiddels veranderde, onder andere door het Oekraïne-conflict het productielandschap drastisch. Naast de ‘energiecrisis’ vragen ook inflatie, inmiddels in iets mindere mate de logistieke keten maar toch zeker nog steeds het arbeidstekort uw aandacht. Kortom uitdagingen genoeg.

Elkaar weer live ontmoeten
Intussen werk ik aan de beurscatalogus voor Wots/IP eind september 2022 in Jaarbeurs Utrecht. Daarvoor interview ik allerlei mensen over het verhaal dat ze daar gaan vertellen. Zij proberen daar anderen verder mee te helpen in deze ‘jungletijd’. Want dat mag in ieder geval de conclusie zijn: het werk wordt niet makkelijker.

En intussen probeer ook ik te helpen met dat wat ik leuk vind: verbinden en verbanden leggen. Want dat staat als een paal boven water: alleen samen komen we verder. En dat vraagt communicatie en met elkaar in gesprek blijven. Dat vind ik ook zo leuk aan een beurs. Je hoort en ziet nog eens wat en doet ideeën op. Machevo faciliteert dat op allerlei manieren maar je moet het ook zelf opzoeken merk ik. Dus leg ik mijn oor overal te luisteren en ga als niet-technisch geschoolde zoveel mogelijk overal kijken.

Want dat is wel een belangrijke les die ik leerde: ieder proces is uniek maar af en toe even bij een ander over de schutting kijken, kan geen kwaad. Ik doe er altijd (nieuwe) ideeën op en het biedt vaak net een andere invalhoek. Weer verbanden leggen en verbinden natuurlijk, want ja dat samen verder komen he.

En je weet maar nooit hoe het helpt. Ik denk dat Wots/IP dat ook kan brengen. Dus zien we elkaar daar toch?

 

Christien Nuboer

Hoofdredacteur PompNL

 

.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners