Oud en nieuw

Rick Soepenberg , Surplus Select

Het jaar loopt alweer ten einde. Voor velen van ons een jaar waar niet de verkoop, maar de interne capaciteit de grenzen van de groei hebben bepaald. De levertijden zijn sterk opgelopen en er zijn zelfs aanvragen waarvoor vriendelijk wordt bedankt.

Machinefabrikanten, samen met hun importeurs en verkooporganisaties, hebben enorm veel kennis in huis over processen en producten, waardoor zij telkens in staat zijn nóg betere oplossingen te bieden voor hun klanten. Dit kan gaan om een betere efficiency, veiligheid, hygiëne of een minder storingsgevoelige configuratie. De vraag naar vernieuwde machines zal altijd blijven.

In veel situaties komt bij de levering van een nieuwe machine ook een oude vrij. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om vergroting van de productiecapaciteit. Daarnaast komen er veel machines vrij door het geheel of gedeeltelijk stopzetten van een productielijn als gevolg van een fusie of verminderde vraag.

Ook deze vrijgekomen machines hebben een duidelijke rol in de markt. Ze zijn vaak een prijsgunstig alternatief voor start-ups, pilot-plants en R&D afdelingen. De beschikbare budgetten laten vaak de investeringen in nieuwe machines simpelweg niet toe.

Ook zijn er branches waar een gebruikte machine uit een hoogwaardige industrie een verbetering is van het gangbare. Zo worden bijvoorbeeld rvs-machines uit de voedingsindustrie gebruikt in de kunststofindustrie om vervuiling met loslatende coating te voorkomen. Dat hergebruik duurzaam is behoeft geen toelichting.

De opgelopen levertijden van nieuwe machines hebben er mede toe geleid dat de vraag naar gebruikte machines dit jaar is toegenomen. Die zijn immers direct beschikbaar. Eventueel met een complete revisie, vormen ze regelmatig een goed alternatief. Ook als er voldoende budget is.

Nog even en dan vieren we weer oud en nieuw. Deze dagen horen bij elkaar.
Met machines is het eigenlijk niet anders. Oude en nieuwe machines hebben elk een eigen plek en functie in de markt.

De succesvolle start-up gaat opschalen, de pilot-plant leidt tot een state-of-the-art productielijn en de R&D afdeling komt met een nieuw product, waarvoor dient te worden geïnvesteerd. Veelal in nieuwe machines.

Ik wens u alvast een fantastisch Nieuwjaar! … en vergeet het oude niet.

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners