Nieuwjaarscolumn

Perry Verberne , Voorzitter Machevo & Bulk Vereniging

Het zit er weer op, het boek is dicht. De kerstboom staat weer buiten, de oliebollen zijn op. Met gemengde gevoelens laten we 2022 achter ons en maken we ons klaar voor 2023. Of 2022 heeft gebracht, wat u ervan verwacht had, laat ik aan u. Dat ook het afgelopen jaar weer een aantal verrassingen voor ons in petto had, hebben we allemaal mogen beleven. Recessie of geen recessie? Dát is de vraag die ons bij aanvang van dit nieuwe jaar bezig zal houden. Als we sommige macro-economen mogen geloven, hebben we de dip alweer gehad en vindt er komend jaar een langzaam herstel plaats. Helaas zijn er ook andere macro-economen, die verwachten dat de echte recessie nog moet komen. Om vrijelijk te spreken naar de woorden van Winston Churchill: plaats twee economen in een kamer en je krijgt drie meningen.

Dus dan maar vertrouwen op ons eigen inzicht? Maar hoe eerlijk is ons eigen inzicht? Natuurlijk hebben we nu last van stijgende energieprijzen. En toch, hadden we dat niet al enigszins kunnen zien aankomen? Dat we onze energiebehoeften vooral stillen uit landen waar we eigenlijk liever niet afhankelijk van zijn (Rusland) of gebieden die daar zwaar onder bukken (Groningen), wisten we natuurlijk al langer. Dat er alternatieven zijn, zowel in besparen als verduurzamen, is ook niet nieuw. Maar wie van ons is hiermee bezig geweest en inmiddels (redelijk) onafhankelijk van ingekocht gas en elektriciteit? Ook hebben we nu last van een tekort aan (technisch) geschoold personeel. En hoelang praten we al niet over vergrijzing, die op ons afkomt? Hoeveel tijd hebben we gestoken in het aantrekkelijk maken van het (v)mbo en het stimuleren van techniekonderwijs op basis- en middelbare scholen? Soms is het eenvoudiger ons te focussen op de dagelijkse uitdagingen, dan op uitdagingen op lange(re) termijn.

Dus, voordat het nieuwe jaar in alle hectiek weer losbarst, is dit misschien het moment om even stil te staan bij die lange termijn uitdagingen en datgene wat we zelf kunnen doen om die uitdagingen aan te pakken. Vraag daarbij om je heen, kijk wat anderen al bedacht hebben en leer van elkaar. Ik weet zeker dat er mede Machevo-leden zijn, die met dezelfde uitdagingen zitten. Laat je horen en wij organiseren er graag een (aantal) kennissessies over.

Ik wens u allen een inzichtvol 2023!

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners