Innoveren in poeders

Ron De Keersmaeker , Tetra Pak

Trends in het gedrag van consumenten dwingen fabrikanten van voedingsmiddelen in poedervorm tot innovatie van hun productieprocessen. Of het nu gaat om poeders op basis van melk of plantaardige grondstoffen; consumenten eisen voedselveiligheid, hygiëne en traceerbaarheid.

Men wil gezonde voeding en informatie over allergenen. Dat biedt fabrikanten, behalve uitdagingen, ook commerciële kansen. Het is daarbij wel van belang dat voedingsfabrikanten in samenwerking met leveranciers van machines en procesinstallaties zorgdragen voor transparante productieprocessen. Zo kunnen bijvoorbeeld de risico’s van kruisbesmettingen of deeltjesdegradatie worden onderkend en voorkomen.

Zorg ervoor de traceerbaarheid van de poeders volledig te automatiseren. Bij een calamiteit is dan de oorzaak snel te vinden en kunnen overheden en consumenten adequaat worden geïnformeerd. Ook is het zaak om bij de inzet van nieuwe grondstoffen eerst testen uit te voeren in laboratoria en bij instellingen waar men proefproducties kan uitvoeren. Dat helpt om processen betrouwbaar op te schalen naar industriële schaal.

Ron De Keersmaeker
Director processing solutions & equipment bij Tetra Pak

Deze column is verschenen in vakblad BULK editie september 2023

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners