(Big) data of gewoon informatie?

Ruben Pot , Van Lente Systeem Integratie

Veel mensen spreken over Big data, Artificial Intelligence (AI), Industrie 4.0, Smart Factory. Allemaal Buzz-woorden. Toch zijn dit onderwerpen die de gemoederen bezighouden. En terecht! Maar, wat mij betreft draait het in basis allemaal om informatie. Ik spreek dagelijks klanten die vooral behoefte hebben aan informatie en hiermee bedoelen ze data-integratie & data-interpretatie.

Plantmanagers, procesoperators of medewerkers van de technische dienst weten veel van hun processen en machines. Toch zie ik nog vaak genoeg dat zij niets doen met beschikbare data. Laat staan dat zij deze data omzetten naar informatie, dit analyseren en interpreteren om daar vervolgens op te kunnen acteren. Jammer, want door informatie te verzamelen en te analyseren maken ze van verstoringen juist verbeterkansen.

Informatie potentieel
Dat nog niet alle industriële bedrijven toe zijn aan het potentieel dat informatie heet, werd mij laatst tijdens een bezoek aan een productielocatie goed duidelijk. Daar was iemand handmatig de output, doorlooptijd en kwaliteit van een productielijn aan het testen door flink aan de knoppen te draaien. Doel? Productieoptimalisatie. Uiteraard is het een manier om dat te doen. Echter zijn de uitkomsten slechts een momentopname en daarmee snel verouderd. Wat je wilt is realtime inzicht in de performance van je machine of productielijn, zodat je ten alle tijde kan bijsturen. Informatie is de weg naar een flexibele fabriek.

Eerlijk is eerlijk, de maakindustrie ondergaat een enorme transformatie door de invoering van verder gaande automatiseringstechnieken, druk op efficiency en een hogere productkwaliteit. Dit is soms moeilijk om bij te benen. Of we nu praten over Industrie 4.0, Big data, AI of M2M, eenvoudig gezegd is het een huwelijk van informatietechnologie en productieactiviteiten.

Zoals gezegd is het bij de meeste industriële bedrijven nog niet zover. Zij horen over ‘voorspellend onderhoud’, of sturen op ‘prestatie of output’ maar hebben vaak (nog) geen idee hoe ze bijvoorbeeld deze ‘Big data’ zinvol kunnen gebruiken.

Stap voor stap
Iedere procesorganisatie kan in mijn ogen klein én stapsgewijs beginnen door data en daarmee informatie uit een enkel deel van het productieproces of machine te halen en te vertalen naar actie. Later zijn verbeterstappen, inclusief de leerpunten, voor andere procesdelen te repeteren. Als systeemintegrator werkt Van Lente Systeemintegratie met Plant Assist©. Letterlijk de ‘persoonlijk assistent’ van de plant- of procesmanager. Plant Assist© is een platform waarmee data uit de fabriek, productielijn of machine visueel en functioneel inzichtelijk wordt gemaakt. Het is een groeiplatform, waarbij op kleine schaal gestart kan worden, maar evengoed groots vanuit Green Field of richting volledige ‘Smart Factory’.

Zo ontsluit Plant Assist© data uit de procesinstallaties en koppelt deze aan verschillende lagen in de organisatie. Er worden verbindingen gelegd met besturingen in het veld, bovenliggende systemen en overige componenten. Deze koppelingen worden vervolgens weer gebruikt om verschillende inzichten te geven en data te genereren. Hierin zijn de mogelijkheden bijna eindeloos en heeft de opdrachtgever een oplossing in handen die zeer snel tot resultaten kan leiden. Optimalisatie- en informatiegedreven verbetertools zijn OEE, Track&Trace, koppelingen MES/ERP, Maintenance Management en Site Management.

Ruben Pot
Sales Manager Van Lente Systeem Integratie

r.pot@vanlente.nl / 06-10041353
www.vanlente.nl

Bekijk al het nieuws

Onze partners

Alle partners